Espegard Bålfat 70 Rymlig eldskål i klassisk design Espegard Bålfat 70 Rymlig eldskål i klassisk design Espegard Bålfat 70 Rymlig eldskål i klassisk design Espegard Bålfat 70 Rymlig eldskål i klassisk design Espegard Bålfat 70 Rymlig eldskål i klassisk design Espegard Bålfat 70 Rymlig eldskål i klassisk design Espegard Bålfat 70 Rymlig eldskål i klassisk design

Espegard Bålfat 70

Rymlig eldskål i klassisk design

Varunummer: 232314
1 663:-Kampanjpris
2 139:-Ordinarie pris
-+
6 stk på nettlager

500:- kronor ifrån att få fri frakt

BeskrivningRecensionerFrågor & svarTillbehörAlternativerSupport
Beskrivning

Espegaard Fire Pit 70 är en tidlös eldgrop som passar lika bra i en liten trädgård som en stor. Med kruka i svartlackerat stål och underrede i svartlackerat stål. Den kan användas året runt. Den enkla designen gör det enkelt att flytta vart du vill.

 

  • Rymlig eldskål i klassisk design
  • Gryta i svart emaljerat stål
  • Sockel i svartlackerat stål
  • Kan användas året runt


Många tillbehör till Bålpanne 70 passar, till exempel gnistfångare. Rymlig eldskål i klassisk design, baserad på Espegaard Bålpanne 70.


Mått och vikt (vid användning)

  • Höjd: 36 cm
  • Diameter: 70 cm
  • Vikt: 16,6 kg

 

Material

Gryta i emaljerat stål, ställ i svartlackerat stål

 

Säkerhet

Lägg på en yta som tål värme.

 

 

Innehållet i förpackningen

  • Eldpipa 70
  • Stativ

 

Förpackningsstorlek

 

  • Höjd: 25 cm
  • Bredd: 80 cm
  • Längd: 80 cm
  •  

Montering och förberedelse före användning


Bålfat 70 består av en bas med tre ben och grytan som elden eldas i. Den levereras som standard med följande delar:

1 st bas med tre ben
1 emaljerad gryta (selv eldskålen)
1 st glanssamlare


Eldskålen sätts enkelt ihop genom att placera grytan i basen. Slutligen träs glödsamlaren upp i hålet i botten av krukan. Eldstaden är nu redo för små och stora bålstunder.

 

Placering av eldstaden


Eldgropen får endast placeras på en obrännbar yta, såsom skifferplattor, kakel eller grus. Eldskålen blir väldigt varm när den brinner, även på undersidan på grund av strålningsvärmen.

Se till att det aldrig finns något brandfarligt nära eldstaden. Håll ett bra avstånd till väggar och eventuella takkonstruktioner.

 

Använda sig av


Allmän information om användning av eldstaden

 

Du kan elda ved i eldstaden. Vi är måna om säkerheten. När du eldar i eldstaden är det viktigt att inte göra upp en för stor eld. Då blir pannan väldigt varm och det kan vara svårt att kontrollera lågorna. Gnistfångare och lock är bra tillbehör som ökar säkerheten i eldstaden. Annars är det viktigt att du aldrig går ifrån en brinnande eld. Håll en vattenslang eller hink med vatten i närheten, så blir elden ännu säkrare. Se till att släcka elden ordentligt när brasakvällen är slut. Se även ett separat avsnitt med tips på hur du gör upp en bra eld.

 

Vilken typ av ved använder du för eld?

 

I eldstaden kan du elda med alla sorters ved. Vi rekommenderar ändå att undvika ved som glittrar mycket, som gran och asp. Träet måste vara riktigt torrt. För att ta reda på detta kan du slå två block mot varandra. Det ska ge ett skarpt ljud. Samtidigt är det lämpligt att elda med liten kluven ved. Då får du bra lågor med lite rök. Tjockare stockar är lättare att glöda. Du kan även använda grillkol/briketter om du ska grilla korv eller marshmallows.

 

Bygg en god och varm brasa

 

För att anlägga en brand måste tre förutsättningar finnas samtidigt: Brännbart material, syre och värme. Det finns flera sätt att göra upp eld. För en brasa är pagodbrasor och pyramidbrasor de två viktigaste du bör känna till.

 

Pyramidelden används bland annat som grund för att tända de allra flesta andra eldar. Elden byggs inifrån. Börja med en liten fluffig hög med tändbränsle i mitten. Här kan du använda knytnävar, flis eller ett par eldbriketter. Placera tre små pinnar mot varandra som en pyramid. Fortsätt med lite större stift. Placera dig så att du är skyddad från vinden innan du tänder. När brasan fått bra eld lägger man lite större ved bredvid pyramiden. När du blir bättre av glöd matar du elden med liten kluven ved.

 

Pagodeldar ger snabb värme och är utmärkta för matlagning. Här börjar du med att lägga två block (ca 5–10 cm tjocka) parallellt med ett bra avstånd från varandra. Sedan placeras två nya över de andra. Sedan bygger du en liten och luftig pyramideld i mitten. Tänd elden innan du fortsätter att lägga två och två block på tvären uppåt i ytterligare två lager. Vi rekommenderar även att mata elden då och då med liten kluven ved.

 

Vill man att elden ska brinna långsammare bygger man en tät pagodeld. Vi rekommenderar denna brasa i första hand vintertid eftersom den ger extra bra värme. En tät pagodeld byggs vid vartannat lager av fyra gånger fyra kvarter. Vänta med att bygga pyramidelden tills du har staplat fyra lager på tvären ovanpå varandra. På toppen bygger du en liten pyramideld som du tänder. Så får du en varm och god brasa som håller länge.

 

Tips och råd!

 

  • Elda rätt! Använd torr, finkluven ved. Då får man bra värme och lite rök.
  • Björkved brinner tyst och är perfekt för bränder. Gran och asp bör undvikas.
  • Ett par lättare briketter gör tändningen enkel.
  • Bygg inte elden för högt. Då kan den bli instabil och glida lättare.
  • Brandsäkert! Läs gärna vår artikel om säkra brasor!

 

Kreativ matlagning utomhus


Att laga mat på eld är både roligt, gott och lärorikt. Dessutom berör det något av urininstinkten i oss. För att få ut mesta möjliga av matlagningen är det en bra idé att elda rätt. Vårt viktigaste tips är att använda torrt finsplittrat trä. Då slipper du kippa efter andan och gnugga ögonen. Det ger också en mer stabil värmeeffekt, vilket är viktigt vid matlagning.

Ibland är det svårt att vänta. När magen morrar "jag måste ha mat" är 

det är lätt att börja grilla korv över full eld. Men få av oss är särskilt förtjusta i svärtade korvar. Därför rekommenderar vi att ta en väntande korv medan elden förvandlas till en massa glöd.
Då ska det sägas att tröskeln är lägre när man lagar mat ute. Lite solbränna här och där är acceptabelt. Så småningom får du också erfarenhet av vad som fungerar bäst.


Tips för matlagning över spisen!

 

  • Koka när det är glöd eller små lågor. Då brinner maten mindre.
  • Mata elden med en liten pinne då och då, så säkerställer du jämn och bra värme.
  • Ta dig tid och njut av dig utomhus i friska luften!

 

Efter användning


Låt elden brinna ut och eldskålen svalna. Det är viktigt att du är säker på att den är helt släckt och säker innan du lämnar elden. Ta bort rester och kol med askkopp och spade (tillbehör). Grytan kan tvättas med trasa eller trasa.


Underhåll

Eldstaden kräver lite daglig skötsel. Grytan är i princip underhållsfri så länge man ser till att bevara emaljen. Hårda slag och vassa föremål kan skada produkten och bör undvikas. Annars får underredet gärna ett tunt lager eldpannaolja (tillbehör) då och då. Om eldstaden inte ska användas på ett tag kan den enkelt flyttas under tak.

Tänk på att tömma glansuppsamlaren då och då för att förhindra att den "svämmar över".

Titta på grytan. Skulle du ha oturen att skada emaljen kan såret smörjas in med Espegard Bålpanneolja då och då.


Matchande tillbehör

Till Bålfat 70 finns även ytterligare tillbehör, som är kompatibla med Bålpanne 70.

 

 

En säker brand


Säkerhet har hög prioritet i Espegard. De rekommenderar därför alltid att använda gnistfångare och gnistfångarlock för att förhindra att gnistor flyger ut ur pipan. Eldskålen står ganska lågt över marken (ca 15 cm). Se till att den alltid placeras över en obrännbar yta.

 

Annars bör du alltid kontrollera väder- och vindförhållanden innan du gör upp en brand. Vind- och värmeskärm skyddar mot vind. Det kan vara en bra idé att ha ett par lägereldshandskar som tar hand om dina knogar. Handledning är också ett viktigt nyckelord. Håll ett öga på barnen som leker runt en varm eldskål.

 

Mat på brasan


Här finns ett stort utbud vilket ger många möjligheter till matlagning. Vi har bland annat olika kastruller, strykjärn och tallrikar i gjutjärn som tål hög värme. Här är bland annat våffeljärnet en klassiker. En kaffekokare är också smart att ha liggandes när man är kaffesugen. Ta annars en titt på espegard.no.

 


Tips för grundläggande utrustning

  • Säkerhetsprodukter som gnistfångare, gnistfångarlock, bottenplattor och uppvärmda handskar
  • Vind- och värmeskärm
  • Kaffe vattenkokare
  • Eldpanna olja
  • Bonfire sticks för snabb och enkel stavstekning

 

 

OBS! Denna modell hette tidigare Fyrfat 70.

Recensioner
Frågor & svar
Tillbehör
Alternativer
Support
391606